Založ si blog

Neviem, čo to tu vanie…

Na mail som dostal správu. Je o nominácii na cenu za dobrovoľníctvo pre malé, stredné a veľké firmy. Má nabádať na sociálne cítenie vo firmách alebo na sociálnu zodpovednosť firiem. Aby bolo jasné, ide napríklad o brigády v materských škôlkach, o vedenie záujmových aktivít u detí a mládeže, o pomoc druhým ľuďom – ale je to všetko tak vyšperkované, že to vyzerá ako niečo nóbl…ako taký sociálny Oscar.

Všetko by bolo v poriadku, keby nešlo o kampaň, určite navonok vo firmách dobrovoľnú, ale stále len kampaň… skús neísť …

Všetko by bolo v poriadku, keby nešlo aj tak trošku o pokrytectvo – jedným z európskych sponzorov je firma, ktorá má veľmi ďaleko od sociálnej citlivosti voči svojim vlastným zamestnancom … asi chcú odpustky.

A tak sa firmy budú vytŕčať a dávať do svojich programov raz za rok, v tom lepšom prípade aj viackrát, nejakú tú brigádičku alebo besedu v škole. A budú sa chváliť sociálnou citlivosťou a „dobrovoľníckou“ aktivitou svojich zamestnancov.

Akurát kampaňami sa svet nestane lepší. Dobrovoľnícke firmy nebudú sociálne solidárnejšie k svojim zamestnancom. Po dobrom skutku si príjemne posedíme, utužíme kamarátstva a ide sa ďalej. My sme si svoje urobili a viac nás nezaujíma.

A diskriminácia zostane naďalej diskrimináciou, pretože o tom, že zamestnáme osamelú matku alebo človeka nad päťdesiat, či človeka inej farby pleti a vierovyznania nie je súťaž. O slušnosti nie je súťaž. To sa nepočíta.

Hovorí sa, že najdôležitejšia je motivácia. A najväčšia motivácia je niečo urobiť pre druhých pretože to považujem za správne a nie preto, že chcem za to Employee Volunteering Award. Dobré skutky idú zvnútra človeka.  Aj zvnútra firmy. A dobrodinci nepotrebujú ocenenia, stačí im dobrý pocit, že pomohli. Ako muž, čo sadil stromy…

Takže čo to tu vanie?

 

20. 9. 2010

Keď sa pomýli aj pravdu povie. ..

16.11.2014

Čaro nechceného … alebo ako vždy na Freuda dôjde. Keď sa politik pomýli, aj pravdu povie. Náš pán už bývalý predseda parlamentu odôvodnil svoj odchod vetou: „Už mám dosť“ bez toho, že by upresnil čoho má dosť. Keď som to prvý krát počul, nechcel som veriť, že by takto politik stratil racionálnu sebakontrolu… ale v spravodajstve sa to objavilo presne [...]

List

14.11.2014

Milý Franto a ostatní. Asi sa divíte, že Vám píšem cez noviny a nie cez net. Ide o to, že u nás začala móda stíhať za výroky na sociálnych sieťach, a v novinách platí sloboda slova. U nás budú zajtra voľby do samospráv. Je to cez predĺžený víkend, čo znamená, že veľa ľudí pôjde po návštevách a nie po volebných miestnostiach. Nikomu to nevadí, [...]

Kde sa vzal, tu sa vzal … alebo ako sa stať milionárom

14.12.2010

Pred nejakou dobou prebehla tlačou osamelá správa o náraste počtu dolárových milionárov na Slovensku. Chudobné krízové Slovensko zaznamenalo takýto ekonomický zázrak. Ľudia sú zvedaví, ako k tomu mohlo dôjsť. V jednej televíznej relácii „analytik“ s úsmevom odpovedal na túto otázku: „Sú to ľudia, ktorí dokážu zarobiť tam, kde iní prerobia“. Keby [...]

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 10426x
Priemerná čítanosť článkov: 1738x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy