Ako prežiť v dnešných firmách

13. októbra 2010, mojokalis, Nezaradené

Tento text vznikol na základe rozhovorov so zamestnancami na rôznych úrovniach funkčného zaradenia, pozorovaním diania vo firmách a rozhovorov s tými, čo v takýchto firmách neprežili.  Ide o mimoriadne schopných ľudí, ktorí by boli ozdobou každej podnikateľsky a výkonovo zameranej firmy. Zoznam týchto firiem je prekvapujúci, na požiadanie môžeme o ňom hovoriť.

Zásady prežitia:

  1. Nerob nič, čo sa vymyká so šedého priemeru. Zaraď sa.
  2. Buď iniciatívny len na príkaz nadriadeného, aby sa mohol Tvojou iniciatívou chváliť ako svojou.
  3. Nedaj najavo svoj názor – vždy vyčkaj, kým zistíš, aký názor sa požaduje.
  4. V pracovnej dobe zabudni na to, že máš vlastný názor. Pre každého je záväzný názor šéfa, ktorý môže byť len dobrý, lepší, najlepší.
  5. Daj si pozor na to, čo komu povieš – nikdy nepoukazuj na lenivosť iných, kým nevieš, v akom sú vzťahu k manažmentu alebo k majiteľom spoločnosti.
  6. Nesnaž sa vyniknúť v odbornej verejnosti, pretože to je začiatok Tvojho konca.
  7. Pamätaj, že do práce chodíš zarábať peniaze a nie pracovať. Preto nepridávaj zbytočne pridanú hodnotu, snaž sa produkovať len „hodnotu“.
  8. Chváľ šéfa za jeho rozhodnutia, čím sú hlúpejšie, tým viac. Pamätaj, že aj šéf je človek so svojimi pochybnosťami o sebe.
  9. Nikdy nepoužívaj slovo „zlepšiť“ vo vzťahu k firme alebo k druhým spoluzamestnancom. Pamätaj, že vo Vašej firme je všetko už zlepšené a ak je niečo treba zlepšiť, tak o tom rozhodnú manažéri.
  10. Ak zistíš, že vo firme je nejaký problém, snaž sa ho nevidieť. Ak naň poukážeš, poukážeš na neschopnosť nejakého šéfa, a to Ťa bude stáť existenciu.

Tieto firmy nefungujú preto, že sú riadené, ale napriek tomu, že sú riadené.